DEJAVNOSTI, POVEZANE S PREHRANO
Šola bo z naslednjimi dejavnostmi preko celega leta poskušala dvigniti nivo zdravega in kulturnega prehranjevanja na naši šoli:
- projekt Zdrava šola,
- Shema šolskega sadja in zelenjave, ki ga financira Evropska unija,
- Izvedba projekta Tradicionalni slovenski zajtrk,
- Teden zdravja,
- celoletne aktivnosti na področju spodbujanja pitja vode, da imajo učenci vsak dan na razpolago jabolko v jedilnici, postopno uvajanje ekološko pridelanih živil v šolsko prehrano, spodbujanje k izogibanju uživanja slaščic, spodbujanje k poskušanju zdravih živil in jedi ter drugo.
- Izvajanje anket med učenci za potrebe organizacije šolske prehrane.
NEKAJ NAPOTKOV ZA ZDRAVJE IN ZDRAVO PREHRANJEVANJE DOMA TER V ŠOLI
- najboljša kuharica je lakota,
- popijmo čim več vode in to pred obrokom,
- obrok zaužijmo sede, v primernem okolju, kjer ni hrupa,
- vsako živilo temeljito prežvečimo, s tem je hrana lažje prebavljiva, ima večji volumen in hitreje smo siti,
- preverite deklaracijo živila in se prepričajte, da je rok uporabe ustrezen, da vsebuje čim manj zdravju škodljivih dodatkov in da ne vsebuje gensko spremenjenih organizmov,
- izbirajmo ustreznejša živila, kot so na primer: nerafinerirano olje, nehomogenizirano mleko, jajca iz talne oz. ekološke reje, kaše, polnozrnate izdelke, meso, sadje in zelenjavo izbrane kakovosti in lokalnega porekla,
- za pravilno rast in razvoj otrok pa je zelo pomembno, da zaužijejo 5 uravnoteženih obrokov na dan,
- pri povečani telesni teži otroka je pomembno, da spremenimo nezdrave prehranske navade, kot so: ukinitev sladkih pijač, sladkarij in vmesnih prigrizkov, obvezno uvedemo zdrav zajtrk in čim več gibanja.