Hudo! Materinščina na prvem mestu

nedelja, 29. 09. 2019 | Jeziki štejejo - ESS projekt, Zgodilo Se Je

Sobota je bila polna zanimivih dogodkov – nekaj naših učencev je bilo na taboru v Osilnici, drugi so se udeležili prireditve z Žigo X. Gombačem v Knjižnici Logatec, mi pa smo se v soboto, 28. 9. 2019, zjutraj odpravili v Ljubljano. Pred nami je bilo posebno doživetje – snemanje radijske oddaje o jezikih za mlade Hudo!. Kombi nam je ustavil na Kolodvorski ulici in odpravili smo se v glavno zgradbo Radia Slovenije, ki stoji nasproti Televizije Slovenija. Dvigalo nas je popeljalo v 5. nadstropje – v studio 51, ki je največji govorni studio in sprejme do 24 udeležencev.

Pričakala nas je novinarka Tadeja Bizilj, ki je v ponedeljek obiskala tudi našo šolo in nam na novinarskih delavnicah povedala marsikaj zanimivega. Dobili smo še nekaj tehničnih napotkov in oddaja se je začela. Oddaja je bila preplet naših odgovorov na novinarkina vprašanja, zavrteli pa so tudi naše posnetke, na katerih smo se pogovarjali s Katarino Mozetič, profesorico angleščine in nemščine, z Bojano Breznikar, šolsko psihologinjo, z učenci, ki se na naši šoli učijo različnih jezikov, z učitelji, ki smo jih prestregli na hodniku in so se prijazno odzvali, ko smo jim zastavili nekaj vprašanj. Nismo pa pozabili niti na mlajše učence – o tem, katerih jezikov bi se radi učili, smo povprašali nekaj učencev 4. razreda. Učence 2. razreda pa smo postavili pred poseben izziv – razmišljati so morali o frazemih imeti strupen jezik in biti brez dlake na jeziku. Bi vi znali pojasniti njun pomen?

Ura je (pre)hitro minila! Bilo je zanimivo in zabavno! Izkušnja, ki je ne bomo pozabili kar tako. Na tremo smo povsem pozabili. S tem pa se naše gostovanje na RTV Slovenija še ni končalo. Pogledali smo si, kaj se dogaja v sobi za studiem. Tonski mojster Damjan nam je razložil, kaj vse mora narediti med oddajo in kako so včasih rezali posnetke in jih snemali na trak. Nato nas je gospa Bizilj popeljala še malo naokrog, srečali smo tudi našo sokrajanko – radijsko napovedovalko Matejo Perpar, ki nas je že med oddajo prišla prijazno pozdravit. Za ogled vseh zanimivosti je žal zmanjkalo časa.

Če ste zamudili oddajo o jezikih, nas lahko poslušate na spodnjih povezavah. Izvedeli boste, zakaj je materni jezik za naše sogovorce najpomembnejši in še veliko drugega. Tam si lahko pogledate tudi fotografije.
https://radioprvi.rtvslo.si/2019/09/hudo-143/

Vsem učencem in učiteljem, ki ste sodelovali pri nastajanju oddaje, se iskreno zahvaljujemo za odziv! Še posebej pa bi se radi zahvalili gospe Katarini Mozetič, naši osrednji sogovorki, da si je vzela čas za nas in nam povedala veliko zanimivosti, ter novinarki Tadeji Bizilj z ekipo, brez njih oddaje ne bi bilo.

Dostopnost